Limba noastră-i o povară…


Este o povară, da. Chiar dacă ne mândrim într-atât de mult cu ea, chiar dacă ne place să știm că avem o cultură literară extrem de bogată în spate, poate că ar fi momentul să…depășim momentul.

Se știe foarte bine că limba română este una dintre cele mai dificile limbi scrise. Cu toate cratimele ei, cu toate ș-urile și ț-urile, cu virgulele și cu nenumăratele timpuri ale verbelor, limba română începe să fie o povară în dezvoltarea bravilor cetățeni.

În țărișoara noastră, fuga după scrierea corectă a devenit un adevărat maraton. Academicienii cu DOOM-ul în spate se zbat să mențină labirinticele căi neasfaltate ale melodioasei noastre limbi, în timp ce tinerii cu WhatsApp scot la suprafață, într-un mod extrem de inventiv, o nouă limbă română mult simplificată.

Este de neînțeles uneori de ce trebuie să ne lovim atât de des de problemele de scriere. De ce nu pot să fie lucrurile mai accesibile, mai simplificate?

Există multe problemuțe gramaticale care ar trebui să fie simplificate/eliminate, cum ar fi veșnicul ”v-ați” vs ”vați” sau ”ați” vs ”a-ți”. Mai e în vogă mai nou și ”să fi” vs ”să fii”. Ce spuneți de ”răsgândit” vs ”răzgândit”. Și un englezism care recent a fost adoptat de către DOOM: ”bodyguardul” vs ”bodyguard-ul”.

Dacă vă mai vin în minte astfel de situații, poate ar fi bine să facem o listă cu ele.

Dar ce este cel mai distractiv, este textul creativ folosit pe WahtsApp, Facebook și alte astfel de medii.

Exemplu de text corect din punct de vedere gramatical (sau cel puțin așa cred…câteodată devin confuz): ”Ți-am spus să fii acolo să creezi ca un adevărat scriitor ce ești!

Și acum, același text transpus cu creativitate în WhatsApp: ”tiam zis sa fi aklo sa crezi k un true writer ce ești 😉 😛 ”

Da, fie ea situația tristă sau poate haioasă, dar este ”true”.

În final, unele aspecte din gramatica limbii române ar trebui să fie corectate, adaptate, simplificate. Poate ar trebui să milităm puțin în acest sens. Ce părere aveți?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =