După câți pași decizi să accepți sfaturi?


Sunt două tipologii clare de antreprenori debutanți: cei care acceptă sfaturi și cei oripilați de ele.

Pentru unii, mai ales cei superstițioși, a vorbi despre planurile lor înseamnă să arunce un Jynx asupra ideii. Consideră că vorbind, vor pleca de la premisa că este o idee compromisă chiar înainte să o înceapă. De fapt, este o metodă de protejare și de scuzare în cazul în care vor da cu afacerea de pământ.

Falimentar fiind, va spune: ”Am știut eu! Mai bine nu spuneam nimic înainte să fac ceva! Mi-a purtat ghinion!”. Prietene, ghinionul ți-l faci tu singur.

De cealaltă parte a baricadei sunt antreprenorii care acceptă sfaturi, respectiv cei care nu au nicio reținere din a-și face publice planurile.

Acesta este un lucru extraordinar. În acest fel, cineva poate să își aducă aportul la ideea ta, să o îmbunătățească, să îți arate lucrurile dintr-o altă perspective, să îți deschidă ochii asupra unor eventuale erori.

A vorbi despre afacerea ta înseamnă și punerea în joc a dovezii sociale. Prin prezentarea ideii pe care vrei să o pui în aplicare îți asumi formal față de cei care te ascultă, ducerea la îndeplinire.

Și ce este mai frumos ca și reușita?

Vorbește cu cei din jur, ascultă-i și du-te mai departe. Dar vorbește. Și ascultă-i. Și abia apoi du-te mai departe!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 2 =